Mohou děti jíst šunku?
Některé potraviny, které jsou určeny převážně dětem, mají podle posledních zpráv médií s dětmi společné jen označení a ke konzumaci jsou pro ně údajně dokonce nevhodné.
Klidně jim ji nabídněte
Nejen při snídani si děti běžně chtějí vylepšit krajíc chleba
s máslem lahodným tenkým plátkem šunky. S klidným svědomím jim ji nabídněte. Šunka je vhodná nejen pro děti, ale rovněž může tvořit součást dietního či zdravého jídelníčku pro každý den. Šunky obecně obsahují vysoký obsah bílkovin
a některých vitaminů a minerálních látek důležitých pro lidský organizmus. Rovněž obsahují tzv. esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí vytvořit samo, a tudíž je musí
přijímat ze stravy.
Ale jen tu kvalitní
Vybrat dnes lze nejen z různých druhů, chutí a značek, ale také z kategorie „zdravé potraviny“, mezi něž šunka pro děti bez pochyby patří. I tady je ale důležitá správná volba
a alespoň běžná znalost produktu.
Šunka je vhodná nejen pro děti, ale rovněž může tvořit součást dietního či zdravého jídelníčku pro každý den. Šunky obecně obsahují vysoký obsah bílkovin a některých vitaminů a minerálních látek důležitých pro lidský organizmus. Jsou také zdrojem například železa, fosforu, zinku či hořčíku a obsahují vitaminy skupiny B, vitamin A a D a látky, které tělo potřebuje pro svou správnou funkci, obnovu tkání a dětský organizmus také pro růst.
Tyto tzv. esenciální aminokyseliny si tělo neumí samo vytvořit, a tudíž je musí přijímat ze stravy. Pro nízký obsah tuků, cholesterolu a sacharidů jsou ceněné dušené šunky. Podstatně nižší podíl tuku oproti vepřovému masu, které přirozeně obsahuje 2-3% tuku, naleznete u drůbeží šunky. Ke snížení hodnot došlo ve srovnání s minulostí
i u obsahu soli, která se dnes vyskytuje průměrně ve 2% a méně. Dušené šunky mají velmi dobré nutriční složení,
a proto jsou při zachování pestrosti stravy vhodné i pro zdravý styl výživy.
A co aditiva?
Strašákem pro zákazníky a zvlášť pro rodiče, jsou tzv. “éčka“, zejména dusitan sodný (E 250), jež se
u masných výrobků běžně používá
a je důležitý pro jejich požadované vybarvení. „Obavy jsou naprosto neopodstatněné. My však i přesto používáme speciální solící směs
z mořské soli, díky které je obsah dusitanu ještě o polovinu nižší. Jeho hladina ve výrobku je tedy menší, než přijmeme při konzumaci běžného množství ovoce a zeleniny,“ vysvětluje Petr Korejs, manažer divize kvality a kvalifikace společnosti LE & CO – Ing. Jiří Lenc, která v roce 2005 uvedla na český trh jako první výrobek tohoto druhu - šunku pro děti určenou dětem od tří let.
A právě krůtí šunka výběrová pro děti získala nejlepší hodnocení díky nejnižšímu podílu tuku a nejvyššímu podílu svalové bílkoviny – 83%. Je navíc bez obsahu dusitanů a s minimálním počtem přídatných látek. Šunka neobsahuje žádný z potravinových alergenů, tudíž je vyloučena i jakákoliv křížová kontaminace. Jako antioxidant je použita využitelná forma kyseliny askorbové, známá jako vitamín C, která výrobku dodává nezaměnitelnou chuť.
Z běžně dostupných masných výrobků, které lze na našem trhu najít, je šunka pro děti zdravější variantou nejen pro děti, ale také pro ty, kteří chtějí zdravě jíst či pro nemocí oslabené osoby. Za prosbu potomka o plátek šunky tak buďme rádi.
Věděli jste, že:
- výroba šunky má dlouhou tradici?
-
pravděpodobně Keltové zavedli kulturu šunky, nebo lépe řečeno tradici solit vepřové maso,
a tak ho konzervovat na delší dobu? -
také Římané, pověstní dobyvatelé, milovali odleželou šunku, i když pravděpodobně
za jejich časů byla mnohem více slaná než ta dnešní? -
Censor Catón, který žil ve druhém tisíciletí před Kristem, vypráví o velice chutné konzervaci
prasečích kýt, které se v jeho době prosolovaly, dále osoušely a pak lehce potíraly olejem?
Text: -jh-
Foto: www.zdravasunka.cz